Jak funkcjonalnie ulokować sprzęt AGD w kuchni?

Kuchnia jest niezwykle ważnym, jak nie najważniejszym, pokojem w lokalu. To pomieszczenie ma dospełnienia parę bardzo znaczących funkcji. Przede wszystkim musi być komfortowa a także użyteczna, musi bowiem dokonywać zadania, do których jest przeznaczona. Jest to wprawdzie również punkt, w którym mieszkańcy przebywają sporo czasu, dlatego też musi byćporządnie a także wygodnie umeblowane, tak aby lokatorzy czuli się w nim przyjemnie.

Czym prowadzić się wybierając sprzęt AGD do pomieszczenia kuchennego?

Wyposażenie kuchni posiada kluczowy sens na wygodę mieszkańców. W jaki sposób w takim razie je przystosować?
* Po pierwsze akcesoria powinnny być w taki sposób dostosowane, żeby korespondowały z meblami, kolorami w pomieszczeniu i odcieniami posadzki.
* Po drugie najpoprawniej jeszcze przed zakupem mebli podjąć decyzję czy zamówić AGD wolnostojące, lub do zabudowy. Możliwości rozwiązania trzeba dobrać do naszych standardów, warunków finansowych i szansy realizacji.
* Przed nabytkiem sprzęt warto zapoznać się z rekomendacjami innych konsumentów, jako że wyższa zapłata nie zawsze oznacza lepszą jakość urządzeń.
* Powinno się zainwestować w narzędzia wyposażone w dłuższą gwarancję.
* Kupując urządzenia pożądane byłoby dostosować je do potrzeb własnej rodziny (np. dla licznej rodzinyzasadna byłaby obszermiejsza lodówka).


Luksus stosowania aulokowanie wyposażenia AGD.

Aby uprościć sobie użytkowanie przyrządów kuchennych, wskazane jest zastanowić się nad trafnym ich rozstawianiem. Nie jest to proste zadanie. Trzeba jednak orientować się, iż w kuchni występują trzy strefy:
– naczelna – z chłodziarką oraz półkami – oddana do magazynowania produktów,
– druga do przygotowania potraw na blacie obok zlewozmywaku,
– trzecia odpowiadająca pracom z obróbką cieplną (kuchnia elektryczna bądź gazowa, piekarnik, itp.).

W jaki sposób rozlokować najważniejsze urządzenia w kuchni?



* Najbardziej dobrym rozmieszczeniem istotnych urządzeń, czyli chłodzarki, kuchenki elektrycznej lub gazowej oraz zlewu, bez względu na poierzchnię miejsca, jest obrys trójkąta. Warto mieć na uwadze, aby między tymi sprzętami były zatrzymane odpowiednie odległości, co podlegać będzie odprzestrzenności kuchni. Dlatego też np. dystans pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką elektryczną albo gazową nie powinna być mniejsza niż 80 cm. W żadnym przypadku zlewozmywak nie powinien wprost przylegać z taflą grzewczą.
* Chłodziarkę najprościej umiejscowić jak najbliżej drzwi.
* Należałoby także zwrócić uwagę na lokalizację na rzecz pieca do zabudowy, przetestuje się on idealnie pod warunkiem, że nie będziemy musieli się do niego zniżać przy każdym wkładaniu bądź wyjmowaniu jedzenia.
* Istotne jest, by nie rozmieszczać w tej samej linii piekarnika i płyty indukcyjnej, gdyż niemała temperatura uruchomionych za jednym czasie urządzeń jest w stanie przyczynić się do nadwerężenia. Położenie wyposażenia względem siebie ma jednak zadanie nie tylko zagwarantowania komfortu, ale także bezpieczeństwa.

Jeśli chcesz poznać pełną gamę nowoczenych produktów, z którymi bez kłopotów urządzisz swoją kuchnię, zerkinj na: włoski producent agd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *