Sprzęt gastronomiczny – sklep internetowy Gastroprodukt

Czy należałoby zainwestować w piec konwekcyjny?

Aranżując wyposażenie kuchni gastronomicznej z pewnością staniemy przed dylematem, jaki piec przetestuje się najlepiej. Właściwie od jego efektywności w dużej mierze zależy komfort a także wydajność pracy.

Znaczące jest, aby w czasie zakupu nie skłaniać się wyłącznie niską ceną. Lepiej zainwestować jednokrotnie, a porządnie. Jeśli nie mamy budżetu na oryginalny piec dobrej jakości, to powinniśmy rozważyć kupno pieca z rynku wtórnego.

Funkcjonalność pieca gastronomicznego

Sprzęt gastronomiczny musi być po pierwsze odpowiednio dostosowany do zakresu naszej działalności. Całość zależy od tego, jakie potrawy zdołamy przyrządzać naszym gościom. Znaczące jest to, żeby piec zapewniał złożoną obróbkę.
Dobrą opcją jest piec konwekcyjny, jaki jest uznawany za jeden z najbardziej wytrzymałych modeli. Takiego rodzaju urządzenie z pewnością zadowoli oczekiwania także najbardziej wymagających osób. Ich spełnieniem są piece konwekcyjno parowe, jakie tworzą perfekcyjne rozwiązanie dla małej oraz dużej gastronomii. Po pierwsze jest to rodzaj pieca, który zapewnia m.in. na pieczenie, blanszowanie, grillowanie, smażenie, bądź odgrzewanie. Jest to zestawienie rozmaitych urządzeń, dzięki czemu możemy wykorzystywać go do rozmaitych działań. Nie powinniśmy inwestować np. w uzupełniający ruszt, dzięki czemu zmniejszymy wydatki. Oprócz tegl zaoszczędzimy przestrzeń w kuchni.

Ekonomiczne wykorzystywanie pieca gastronomicznego

Nabycie pieca nie jest jedynym wydatkiem. Znaczące jest to, aby był to sprzęt oszczędny w użytkowaniu. Piece konwekcyjno parowe eksploatują prawie dwa razy mniej energii, niż piece tradycyjne. Wynika to z tego, że typ ten szybko uzyskuje konieczną temperaturę, a czas przetworzenia znacząco się zmniejsza.
Trzeba również mieć na uwadze, że piec konwekcyjno parowy eksploatuje również o sporo mniejszą część wody, niż kotły. Pozytywem jest także to, że przygotowując dania oszczędzamy czas. Zdołamy jednocześnie piec kilka różnych posiłków, dlatego że zapachy nie przenikają między sobą. Nakład pracy także będzie o wiele niższy.

Źródło: piec konwekcyjny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *